Sportfizioterápia
Főoldal / Kezelések /
Sportfizioterápia

Sportfizioterápia

A fizioterápia egy olyan speciális ága, amely a sporttal és testmozgással kapcsolatos sérülések felmérésére és kezelésére szolgál minden szinten és életkorban. Bármilyen sportról legyen szó, minden sérülést a tevékenység követelményeinek összefüggésében vesz figyelembe, és ez alapján kezel.

A sportfizioterápia fő célja, hogy a sportolók megszabaduljanak a fájdalmaktól és visszatérjenek a teljes funkcióhoz, emellett pedig az, hogy az egyén teljesítményét javítsa és fejlessze.

„A sportfizoterapeuta célja, hogy pácienseit a lehető leghamarabb megszabadítsa a fájdalomtól, ugyanakkor kihozza belőlük a legjobb teljesítményt.”

A sportsérülések eltérnek a mindennapos sérülésektől. A test igénybevétele nagyobb a sportolás során, mint az olyan mindennapos tevékenységek, mint például sétálás során. Ez nagyobb nyomást helyez az ízületekre, szalagokra, izmokra és ínakra, és éppen ezért hajlamosabbá teszi ezeket a területeket a sérülésekre.

A sportfizioterápia a következőket foglalja magába:

 • Sérülések felmérése – ehhez gondos és átfogó kikérdezés szükséges az aktuális sérülésről, a korábbi sérülésekről, valamint magába foglalja a test alapos vizsgálatát.
 • A sérülés kiváltó okának azonosítása – gyakran a kiváltó ok nem a fájdalom helyén van. Az alapos vizsgálat azonosítja azokat a tényezőket, amelyek hozzájárultak a sérülés kialakulásához.
 • Egyéni kezelési terv kidolgozása – ez minden izomgyengeséget és izomegyensúlytalanságot megcéloz. Azt akarjuk, hogy egy sportoló erősebben térjen vissza a sérüléséből, és hogy megakadályozzuk az újbóli kialakulását.
 • Egyéb testrészek erejének és mechanikájának fejlesztése - ez különösen fontos, ha egy sportolónak hosszabb ideig ki kell maradnia a sportból, amíg felépülése tart.
 • Reális határidők felállítása a sporthoz való visszatéréshez - ez egy olyan készség, ami csak tapasztalattal jár. A sérülések különböző embereknél eltérő sebességgel gyógyulnak.
 • Általában egy multidiszciplináris csapat tagjaként dolgozik - ez lehet a közvetlen csapat pl. edző, csapatmenedzser, sportorvos vagy szülő, vagy beutalót igényelhet a bővített csapathoz pl. sportpszichológus vagy dietetikus.
 • Sérülések megelőzése – a sérülés összes módosítható kockázati tényezőjének azonosítása és a kezelési terv végrehajtása.

A sérülések vizsgálata a következő módokon történik:

 • A sportfizioterapeuta elvégzi a sérült terület átfogó felmérését, és felméri a sportág adott mozgásmintájában érintett teljes kinetikai láncot is. Ez azonosítja a sérülés lehetséges okait, és lehetővé teszi egy speciális kezelési program végrehajtását. Információkat kérhet az aktuális edzésprogramjáról, a heti terhelésről és a közeli és távoli jövőben megrendezendő fontos versenyeiről. Kezelési program mindig az egyén szükségleteihez igazodik, és kifejezetten ezeket a célokat szem előtt tartva.
 • Teszteket és vizsgálatokat is felhasznál, hogy objektív adatokat szerezzen az egyén jelenlegi erősségeinek és gyengeségeinek alapszintjének meghatározásához. Az objektív adatok felhasználásával profilt készít a sportolóról. Ezen adatok tartalmazhatják:
  • Diagnosztikai ultrahang, CT és MRI vizsgálat eredményei
  • Izomhossz tesztek eredményei
  • Izomerő vizsgálatok eredményei
  • Erőplató vizsgálatok eredményei
  • Videó analízis eredményei
 • A sérülés nagyon frusztráló élmény a sportolók számára. Az objektív célok és irányok kitűzése kiváló módja a sportolók motivációjának és elkötelezettségének megőrzésének. Ez a sportfizioterapeuták kulcsfontosságú készsége.

A különböző lágyrész-technikák (pl.: myofasciális felszabadítás és ízületi technikák), a sérüléskezelési és rehabilitációs technikák segítségével igyekszik a lehető leggyorsabbá tenni a sportoló felépülését. Az izomerő hiánya gyakran kulcsfontosságú kockázati tényező számos ízületi, ín- és izomsérülés esetében, éppen ezért az erősítés és kondicionálás kulcsfontosságú részét képezi a legtöbb kezelési rendszernek és sérülés-megelőzési programnak.

A kezelés és felépülés nem áll meg azután, hogy a sportoló fájdalommentesen visszatér a sporthoz. A sérülések legnagyobb kockázati tényezője ugyanaz a sérülés, mint korábban. A sportsérülések kiújulása magas, éppen ezért a hatékony megelőzési rendszer végrehajtása minden sportoló számára elengedhetetlen.

Elmodható, hogy az ideális helyzet az, ha megelőzzük a sérüléseket, mielőtt azok bekövetkeznének. A sérülések megelőzése egy speciális terület, ami magában foglalhatja a terhelés figyelését és kezelését, az életmód kezelését, az étrendi/táplálkozási tanácsokat és több technikai elemzést, pl. futás újra-tanítás

A sportolók oktatása és források biztosítása a kezelési folyamat lényeges része. Ez magában foglalja annak biztosítását, hogy a sportoló alaposan megértse az elszenvedett sérülést, a sérülés okát és azt a műveletet, amely szükséges, ahhoz, hogy a pályára térjen vissza, nem pedig a sérüléshez.

Milyen problémák esetén javasolt a sportfizioterápia alkalmazása?

 • Bármilyen sportsérülés (húzódás, rándulás, ficam, részleges vagy teljes szakadások)
 • Bármilyen sportsérülés miatti műtét utáni állapot
 • Sérülés megelőzés

Mikor nem javasolt a sportfizioterápia használata?

 • Láz
 • Fertőző betegségek
 • Bármilyen olyan állapot, ami a fokozott fizikai aktivitást nem engedélyezi

Kényelmes sportruházatot.

DS Medical

Szakértőnk

Bogdán Leila
Bogdán Leila
Humánkineziológus
2022-ben végeztem MSc Humánkineziológia szakon terhelésélettan és rehabilitáció, illetve táplálkozástudomány és sport-dietetikai specializá...2022-ben végeztem MSc Humánkineziológia szakon terhelésélettan és rehabilitáció, illetve táplálkozástudomány és sport-dietetikai specializáción. Tudásom gyógymasszőri, valamint fizioterápiás asszisztens képzéssel egészítem ki. Jövőbeni terveim között egyetemi tanulmányaim doktori iskolában való folytatása is szerepel. Célom, hogy minden egyes mozgatószervrendszeri deficitet és sérülést átfogóan szemléljek, így komplex terápiás programot hozzak létre valamennyi hozzánk érkező személy számára.
Szivák Zsófia
Szivák Zsófia
Gyógytornász-fizioterapeuta, Sportfizioterapeuta
2014-ben végeztem Gyógytornász – fizioterapeuta BSc szakon. Diploma után a betegek gyógyítása mellett a sportolók rehabilitációjára is képez...2014-ben végeztem Gyógytornász – fizioterapeuta BSc szakon. Diploma után a betegek gyógyítása mellett a sportolók rehabilitációjára is képeztem magam, mind a sérülés kezelés, mind a prevenció és teljesítmény fejlesztés szempontjából is. Nyitott vagyok az új eljárások megtanulására és használatára akár a gyógytornáról, akár más kiegészítő terápiákról legyen szó. Szívesen alkalmazom a legkorszerűbb technikákat a sérültek és betegek kezelésénél.
Sportfizioterápia

IDŐPONTFOGLALÁS

Foglaljon időpontot kényelmes, azonnal
vagy az alábbi elérhetőségeken