Sportfizioterápia
Főoldal / Kezelések /
Sportfizioterápia

Sportfizioterápia

A fizioterápia egy olyan speciális ága, amely a sporttal és testmozgással kapcsolatos sérülések felmérésére és kezelésére szolgál minden szinten és életkorban. Bármilyen sportról legyen szó, minden sérülést a tevékenység követelményeinek összefüggésében vesz figyelembe, és ez alapján kezel.

A sportfizioterápia fő célja, hogy a sportolók megszabaduljanak a fájdalmaktól és visszatérjenek a teljes funkcióhoz, emellett pedig az, hogy az egyén teljesítményét javítsa és fejlessze.

„A sportfizoterapeuta célja, hogy pácienseit a lehető leghamarabb megszabadítsa a fájdalomtól, ugyanakkor kihozza belőlük a legjobb teljesítményt.”

A sportsérülések eltérnek a mindennapos sérülésektől. A test igénybevétele nagyobb a sportolás során, mint az olyan mindennapos tevékenységek, mint például sétálás során. Ez nagyobb nyomást helyez az ízületekre, szalagokra, izmokra és ínakra, és éppen ezért hajlamosabbá teszi ezeket a területeket a sérülésekre.

A sportfizioterápia a következőket foglalja magába:

 • Sérülések felmérése – ehhez gondos és átfogó kikérdezés szükséges az aktuális sérülésről, a korábbi sérülésekről, valamint magába foglalja a test alapos vizsgálatát.
 • A sérülés kiváltó okának azonosítása – gyakran a kiváltó ok nem a fájdalom helyén van. Az alapos vizsgálat azonosítja azokat a tényezőket, amelyek hozzájárultak a sérülés kialakulásához.
 • Egyéni kezelési terv kidolgozása – ez minden izomgyengeséget és izomegyensúlytalanságot megcéloz. Azt akarjuk, hogy egy sportoló erősebben térjen vissza a sérüléséből, és hogy megakadályozzuk az újbóli kialakulását.
 • Egyéb testrészek erejének és mechanikájának fejlesztése - ez különösen fontos, ha egy sportolónak hosszabb ideig ki kell maradnia a sportból, amíg felépülése tart.
 • Reális határidők felállítása a sporthoz való visszatéréshez - ez egy olyan készség, ami csak tapasztalattal jár. A sérülések különböző embereknél eltérő sebességgel gyógyulnak.
 • Általában egy multidiszciplináris csapat tagjaként dolgozik - ez lehet a közvetlen csapat pl. edző, csapatmenedzser, sportorvos vagy szülő, vagy beutalót igényelhet a bővített csapathoz pl. sportpszichológus vagy dietetikus.
 • Sérülések megelőzése – a sérülés összes módosítható kockázati tényezőjének azonosítása és a kezelési terv végrehajtása.

A sérülések vizsgálata a következő módokon történik:

 • A sportfizioterapeuta elvégzi a sérült terület átfogó felmérését, és felméri a sportág adott mozgásmintájában érintett teljes kinetikai láncot is. Ez azonosítja a sérülés lehetséges okait, és lehetővé teszi egy speciális kezelési program végrehajtását. Információkat kérhet az aktuális edzésprogramjáról, a heti terhelésről és a közeli és távoli jövőben megrendezendő fontos versenyeiről. Kezelési program mindig az egyén szükségleteihez igazodik, és kifejezetten ezeket a célokat szem előtt tartva.
 • Teszteket és vizsgálatokat is felhasznál, hogy objektív adatokat szerezzen az egyén jelenlegi erősségeinek és gyengeségeinek alapszintjének meghatározásához. Az objektív adatok felhasználásával profilt készít a sportolóról. Ezen adatok tartalmazhatják:
  • Diagnosztikai ultrahang, CT és MRI vizsgálat eredményei
  • Izomhossz tesztek eredményei
  • Izomerő vizsgálatok eredményei
  • Erőplató vizsgálatok eredményei
  • Videó analízis eredményei
 • A sérülés nagyon frusztráló élmény a sportolók számára. Az objektív célok és irányok kitűzése kiváló módja a sportolók motivációjának és elkötelezettségének megőrzésének. Ez a sportfizioterapeuták kulcsfontosságú készsége.

A különböző lágyrész-technikák (pl.: myofasciális felszabadítás és ízületi technikák), a sérüléskezelési és rehabilitációs technikák segítségével igyekszik a lehető leggyorsabbá tenni a sportoló felépülését. Az izomerő hiánya gyakran kulcsfontosságú kockázati tényező számos ízületi, ín- és izomsérülés esetében, éppen ezért az erősítés és kondicionálás kulcsfontosságú részét képezi a legtöbb kezelési rendszernek és sérülés-megelőzési programnak.

A kezelés és felépülés nem áll meg azután, hogy a sportoló fájdalommentesen visszatér a sporthoz. A sérülések legnagyobb kockázati tényezője ugyanaz a sérülés, mint korábban. A sportsérülések kiújulása magas, éppen ezért a hatékony megelőzési rendszer végrehajtása minden sportoló számára elengedhetetlen.

Elmodható, hogy az ideális helyzet az, ha megelőzzük a sérüléseket, mielőtt azok bekövetkeznének. A sérülések megelőzése egy speciális terület, ami magában foglalhatja a terhelés figyelését és kezelését, az életmód kezelését, az étrendi/táplálkozási tanácsokat és több technikai elemzést, pl. futás újra-tanítás

A sportolók oktatása és források biztosítása a kezelési folyamat lényeges része. Ez magában foglalja annak biztosítását, hogy a sportoló alaposan megértse az elszenvedett sérülést, a sérülés okát és azt a műveletet, amely szükséges, ahhoz, hogy a pályára térjen vissza, nem pedig a sérüléshez.

Milyen problémák esetén javasolt a sportfizioterápia alkalmazása?

 • Bármilyen sportsérülés (húzódás, rándulás, ficam, részleges vagy teljes szakadások)
 • Bármilyen sportsérülés miatti műtét utáni állapot
 • Sérülés megelőzés

Mikor nem javasolt a sportfizioterápia használata?

 • Láz
 • Fertőző betegségek
 • Bármilyen olyan állapot, ami a fokozott fizikai aktivitást nem engedélyezi

Kényelmes sportruházatot.

DS Medical

Szakértőnk

Kovács Mirjam
Kovács Mirjam
Fizioterapeuta
Több, mint 20 éve dolgozom az egészségügyben, és szakasszisztensként tevékenykedem a fizioterápia területén. Az évek során rengeteg tapaszt...Több, mint 20 éve dolgozom az egészségügyben, és szakasszisztensként tevékenykedem a fizioterápia területén. Az évek során rengeteg tapasztalatot szereztem, és számos betegnek segítettem abban, hogy visszanyerje mozgékonyságát és egészségét. Számomra az a legfontosabb, hogy a pácienseim jóléte és gyógyulása a középpontban álljon. Az egészségügyi szakemberként büszke vagyok arra, hogy segíthetek másoknak a fizikai rehabilitációban és az egészségük helyreállításában.
Szivák Zsófia
Szivák Zsófia
Gyógytornász-fizioterapeuta, Sportfizioterapeuta
2014-ben végeztem Gyógytornász – fizioterapeuta BSc szakon. Diploma után a betegek gyógyítása mellett a sportolók rehabilitációjára is képez...2014-ben végeztem Gyógytornász – fizioterapeuta BSc szakon. Diploma után a betegek gyógyítása mellett a sportolók rehabilitációjára is képeztem magam, mind a sérülés kezelés, mind a prevenció és teljesítmény fejlesztés szempontjából is. Nyitott vagyok az új eljárások megtanulására és használatára akár a gyógytornáról, akár más kiegészítő terápiákról legyen szó. Szívesen alkalmazom a legkorszerűbb technikákat a sérültek és betegek kezelésénél.
Sportfizioterápia

IDŐPONTFOGLALÁS

Foglaljon időpontot kényelmes, azonnal
vagy az alábbi elérhetőségeken