Rehabilitációs Pilates
Főoldal / Kezelések /
Rehabilitációs Pilates

Rehabilitációs Pilates

A pilates módszer legfőképpen egy szellemi-testi összpontosításra épülő technika, amelynek kulcsa, hogy minden mozgást a központi törzsstabilitációval a medence-ágyéki gerinc régió bekapcsolásával indítunk.

A pilates módszer egyénre szabottan variálja a gyakorlatok intenzitását a teherkar változtatásával (a végtagok segítségével), illetve az ellenállás növelésével (pilates eszközök segítségével.) Mindezt a helyes légzéstechnikával és a szellemi-testi koncentrációval összekapcsolva kapjuk meg a pilates lényegét.

Feltalálója – Joe Pilates – abban hitt, hogy megfelelő koncentrációval pontos, precíz mozdulatokra vagyunk képesek, a tudatos légzés technikával és folyamatos mozgásdinamikával a rossz mozgásmintákat meg tudjuk változtatni, és így a hétköznapi funkcionális mozgások helyes kivitelezése is könnyebben megy.

A pilates alapelvei:

 1. Légzés: A légzés ciklusaira való koncentrálás az egyik lényeges eleme, ami az egyik legbonyolultabb feladat a kezdők számára, mivel a légzést a gyakorlatokkal össze kell hangolni.
 2. Koncentráció: Minden mozdulatnál fontos a koncentráció, hogy a helyes testtartásra és az izmok tudatos működtetésére figyelni tudjunk.
 3. Kontrol: kulcsfontosságú a mozdulatok kontrolálása minden gyakorlatnál.
 4. Központ-aktiválás: A pilatesben a pelvico-lumbális (medence-ágyéki gerinc) központ mindennek az alapja, így ezek a gyakorlatok a törzsstabilizációt erősítik.
 5. Precizitás: A precíz gyakorlat kivitelezés a pilates módszer hosszú távú célja. A technikák alapos begyakorlása szükséges a precíz kivitelezéshez, amely eredményeképp fejlődik a testtudatunk.
 6. Folytonosság: A gyakorlatokat egyenletesen, folytonos mozgássorozatokban végezzük.
 7. Tudatos izoláció: A pilates gyakorlatok alapos elsajátítása lehetővé teszi, hogy magunk is felismerjük a helytelen mozgásmintákat, elkülönítsük, lokalizáljuk és kijavítsuk azokat, azáltal, hogy fejlődik a testtudatunk.
 8. Rutin/gyakorlás: Minél többet gyakoroljuk a mozdulatokat, annál hatékonyabban és ügyesebben végezzük azokat.

A rehabilitációs pilates elve szerint a sérülések, panaszok a testben lévő izomegyensúly felbomlása miatt, a megszokott, berögzült mozgásminták következtében alakulnak ki. Ha valamelyik testtájunk nem működik megfelelően – gyenge vagy fájdalmas – akkor valahol a testben máshol túl kompenzáció, illetve túlterhelés alakul ki, egy bizonyos funkcionális mozgás elvégzése érdekében. Ezért nagyon fontos, hogy kijavítsuk a rossz tartást, problémát és újra tanítsuk a testnek, izomnak a helyes mozgásmintát így megelőzve a panasz kiújulását a rehabilitációs pilates gyakorlatainak segítségével.

Milyen problémák esetén javasolt a rehabilitációs pilates alkalmazása?

 • Izomegyensúlytalanságból fakadó problémák
 • Nyaki és hát gerinc problémák
 • Derék problémák
 • Medence problémák
 • Mozgástartomány beszűkülések
 • Csökkent mobilitás
 • Szülés utáni hasizom gyengülés
 • Motoros kontrol problémák
 • Sportsérülések megelőzése
 • Sportspecifikus mozgásokból fakadó izomegyensúlytalanságok, túlterhelések

Mikor nem javasolt a rehabilitációs pilates használata?

 • Akut gyulladásos folyamatok
 • Súlyos fokú osteoporosis
 • Akut csigolyaproblémák
 • Láz
 • Fertőző betegségek

Kényelmes sportruházatot.

DS Medical

Szakértőnk

Szivák Zsófia
Szivák Zsófia
Gyógytornász-fizioterapeuta, Sportfizioterapeuta
2014-ben végeztem Gyógytornász – fizioterapeuta BSc szakon. Diploma után a betegek gyógyítása mellett a sportolók rehabilitációjára is képez...2014-ben végeztem Gyógytornász – fizioterapeuta BSc szakon. Diploma után a betegek gyógyítása mellett a sportolók rehabilitációjára is képeztem magam, mind a sérülés kezelés, mind a prevenció és teljesítmény fejlesztés szempontjából is. Nyitott vagyok az új eljárások megtanulására és használatára akár a gyógytornáról, akár más kiegészítő terápiákról legyen szó. Szívesen alkalmazom a legkorszerűbb technikákat a sérültek és betegek kezelésénél.
Rehabilitációs Pilates

IDŐPONTFOGLALÁS

Foglaljon időpontot kényelmes, azonnal
vagy az alábbi elérhetőségeken