McKenzie módszer
Főoldal / Kezelések /
McKenzie módszer

McKenzie módszer

A McKenzie féle Mechanikai Diagnózis és Terápia (MDT) Módszere nemzetközileg elismert, tudományos alapokon nyugvó vizsgálati és kezelési módszer, melyet Robert McKenzie új-zélandi gyógytornász fejlesztett ki, és amelyet több mint 30 éve világszerte széles körben alkalmaznak.

A McKenzie módszer a gyógyulni vágyók aktív bevonására épülő gyógytorna rendszer, mely során a mozgásszervrendszer minden területének vizsgálatára és diagnosztizálására képes MDT terapeuta a jellegzetes kezdeti vizsgálatot követően megállapítja, hogy a módszer alkalmas-e a páciens adott problémájára és ha igen, akkor az az adott probléma mely McKenzie diagnózisnak felel meg. Ezután következik a személyre szabott terápia, mely a kezelőhelyiségen kívül a páciensnek otthonában is végeznie kell a terápia hatékonyságához.

A McKenzie féle MDT első alkalmakor egy részletes kórtörténetet készítünk a páciens tüneteiről, annak előtörténetéről, valamint a tünetekkel kapcsolatos változásokról. Ezek egy beszélgetés keretein belül kerülnek lejegyzésre, melynek végén bizonyos mozdulatok egyszeri, gyakrabban többszörös végrehajtását, vagy egyes testhelyzetekben történő megpihenést kérünk a pácienstől, hogy tisztább képet kapjunk a probléma okát és viselkedését illetően. Ezután a tünetek és az előtörténet alapján egy előzetes csoportba sorolást végzünk. Ez az átfogó, csoportba sorolási diagnosztikus rendszer képes arra is, hogy felismerje azon páciensek kis csoportját, akiknek ez a fajta módszer nem hozna enyhülést a panaszaira, mivel nem mechanikai okokra vezethető vissza a problémájuk. Ha viszont a vizsgálat során sikerül mechanikai problémát azonosítani, úgy annak természetével foglalkozó speciális mechanikai eljárásokat alkalmazunk, mely lehet kitartott pozíció, és/vagy ismételt mozgás megfelelő dózisban adagolva.

A terápia során a hangsúly a Páciens önkezelésén van, hiszen csakis a páciens képes megfelelő mennyiségű mozgás adagolására. A vizsgálat információi alapján speciális gyakorlatokkal látjuk el a pácienst, tanácsot adunk a testtartást illetően, valamint azokról a tevékenységekről, melyeket a gyógyulás érdekében ideiglenesen csökkenteni vagy kerülni kellene. Nehezebb természetű problémák esetében szükség lehet a terapeuta manuális technikájának segítségére, míg a páciens képessé válik az önkezelésre, de a cél az, hogy a páciens képes legyen a megtanult technikát otthonában alkalmazni. Azzal, hogy a páciens megismeri problémája természetét, és megtanulja, hogyan kezelje azt, lehetősége nyílik arra, hogy a kiújulás kockázatát csökkentse, vagy ha megjelenik ismét, hamarabb tud vele biztonságos keretek között foglalkozni. Mivel a gerincproblémák többsége visszatérő, nagyobb a valószínűsége a megelőzésének a páciens önmagáról való gondoskodásával, mintsem a passzív ellátások igénybevételével.

Milyen problémák esetén javasolt a mckenzie módszer alkalmazása?

  • A gerincben, ízületben vagy az izomban, ill. azok körül fennálló problémák esetén.

Mikor nem javasolt a mckenzie módszer használata?

  • Súlyos pathológiák esetén (tumor, cauda equina szindróma, gerincvelő kompresszió, a gerinccel kapcsolatos fertőzés, súlyos szív-érrendszeri betegség)
  • Abban az esetben, ha a McKenzie féle vizsgálat során páciens tünetei alapján olyan diagnózis gyanúja merül fel, amelyet a módszerrel nem lehet kezelni, vagy túl akut a módszer alkalmazásához.

Kényelmes ruházatot, mely nem gátolja a szabad mozgást. Egy kisebb törölközőt a homlok alá, amennyiben hason fekvés szükséges. 

DS Medical
McKenzie módszer

IDŐPONTFOGLALÁS

Foglaljon időpontot kényelmes, azonnal
vagy az alábbi elérhetőségeken