Korrektív tréning
Főoldal / Kezelések /
Korrektív tréning

Korrektív tréning

Korrekciós tréning célja azoknak a fájdalmat előidéző zavaroknak a megszüntetése a testben, amelyek az évek során alakultak ki a helytelen testtartás, a folyamatos egyirányú vagy túlzott mozgás következtében.

A korábbi sérülések után fennmaradó fájdalmak (sokszor nem a sérült testrészben) megszüntetése is a korrektív tréning feladatai közé tartozik, csakúgy, mint a sérülések megelőzése és a teljesítmény növelés.

A korrektív tréning során az első alkalom mindig egy állapotfelméréssel kezdődik, amely során összeszedjük a múltban történt esetleges sérüléseket, műtéteket, konkrét problémákat, illetve azt is, hogy milyen céljai vannak a páciensnek, illetve, hogy miben szeretne fejlődést elérni. Az állapotfelmérés során megnézzük a különböző mozgásokat, illetve speciális, funkcionális tesztek segítségével feltárjuk, honnan eredhet a probléma. Az eredményekből látjuk, hogy milyen izmok vannak túlfeszülve és mely izmok gyengébbek. Ezek alapján kezdődik el maga a korrekciós tréning, amely során személyre szabott programmal javítjuk ki ezeket a kompenzációkat, így vissza tudjuk állítani a megfelelő funkciót az izmokban és a mozgás tartományt az ízületekben.

A program gyakorlatai során a különböző testhelyzetek és eszközök alkalmazásával, fejlesztjük mobilitást, a stabilitást, az egyensúlyt és az izomerőt. Valamint az aktív, önálló kötőszöveti mobilizálás (SMR henger), vagy manuál terápiás eljárásokkal a lazítás is szerepet kap az erősítés mellett.

Ez a tréning éppen ezért egy összetett, nagy odafigyelést igénylő edzés, mivel nem a gyakorlatok mennyisége, illetve az ismétlésszámok mennyisége lesz a fontos számunkra, sokkal inkább a gyakorlatok kivitelezésének a minősége és precíz végrehajtása.

Az állapotfelmérés után a négy egységen keresztül végzett egyénre szabott gyakorlatokkal segít helyrehozni az egyéni asszimetriákat, túlterhelt (sokszor megrövidült) és alul működő (gyengült) izom viszonyokat – izom diszbalanszokat, megváltozott ízületi diszfunkciókat, korábbi sérüléseket.

A négy alegysége a korrektív tréningnek:

 1. Miofasciális relese

Myofascia egy izomból és a körülötte lévő hártyás kötőszövetből álló egység, mely megfelelő rugalmassággal és adaptációs képességgel rendelkezik. A myofasciában elváltozás (rövidülés, megnyúlás) jöhet létre sérülés, immobilizáció, hosszantartó ülés, aszimmetrikus testhelyzet, vagy rossz biomechanikával végzett repetitív gyakorlatok esetén. Mindez a normáltól eltérő testtartáshoz, mozgás beszűküléshez, fájdalomhoz vezethet. Miofasciális release technikák (mint például SMR-hengerrel végzett önlazítás, vagy különböző fascia ltechnikák) célja ezen eltérések oldása.

 1. Streching technikák

Statikus és dinamikus nyújtások, amelyek célja az ízületi mozgáspálya növelése, valamint az izom diszfunkciók helyreállítása.

 1. Analitikus izomerősítés

Ez az izom izolált tréningjét jelenti. Fontos, hogy mindig olyan helyzetekben végezzük a gyakorlatokat, hogy kizárjuk a kompenzálás lehetőségét. A neuromuszkuláris fejlesztés mindig megelőzi a funkcionális tréninget, hogy az izmok önálló működési képességét és erejét fejlesszük. Az analitikus izomerősítés éppen ezért a korrekció és rehabilitáció alapja.

 1. Funkcionális korrekciós edzés

Ezen edzés során funkcionális gyakorlatok közben folyamatosan korrigáljuk az ízületek helyzetét. A korrekció lehet: verbális irányítással, manuális korrekcióval, külső ellenállással (pl. gumiszalag), speciális pozíciókkal. Funkcionális tréningnek hívjuk, amikor az izmokat nem izoláltan fejlesztjük, hanem az izomcsoportokat, izomláncokat együttesen edzük. Hétköznapi aktivitásokat figyelembe véve, az ízületeket és izmokat minden irányban mozgatva, korrekciós helyzetben dolgoztatjuk. A fokozatosság elve szerint a hétköznapi mozgásoktól kezdve a sportspecifikus mozgásokig nehezítjük a gyakorlatokat. 


A korrekciós trénig gyakorlatainak összeállításakor
mindig az egyén aktuális állapota adja a kiindulópontot. A gyógyulás folyamatával párhuzamosan nehezednek a trénig gyakorlatai.

Milyen problémák esetén javasolt a korrektív tréning alkalmazása?

 • Ízület, izom, szalag és egyéb lágyrészproblémák
 • Izomegyensúlytalanságok, aszimmetriák
 • Visszatérő sportsérülések
 • Túlterhelésből adódó problémák

Mikor nem javasolt a korrektív tréning használata?

 • Láz
 • Fertőző betegségek
 • Bármilyen olyan állapot, ami a fokozott fizikai aktivitást nem engedélyezi

Kényelmes sportruházatot.

Az első alkalommal a mozgásállapot felmérés miatt érdemes rövid ruházatot (rövidnadrág, top, sportmelltartó vagy bikinifelső) viselni.

DS Medical

Szakértőnk

Szivák Zsófia
Szivák Zsófia
Gyógytornász-fizioterapeuta, Sportfizioterapeuta
2014-ben végeztem Gyógytornász – fizioterapeuta BSc szakon. Diploma után a betegek gyógyítása mellett a sportolók rehabilitációjára is képez...2014-ben végeztem Gyógytornász – fizioterapeuta BSc szakon. Diploma után a betegek gyógyítása mellett a sportolók rehabilitációjára is képeztem magam, mind a sérülés kezelés, mind a prevenció és teljesítmény fejlesztés szempontjából is. Nyitott vagyok az új eljárások megtanulására és használatára akár a gyógytornáról, akár más kiegészítő terápiákról legyen szó. Szívesen alkalmazom a legkorszerűbb technikákat a sérültek és betegek kezelésénél.
Korrektív tréning

IDŐPONTFOGLALÁS

Foglaljon időpontot kényelmes, azonnal
vagy az alábbi elérhetőségeken