Kinek és mikor ajánljuk a lézerterápiát

Kinek és mikor ajánljuk a lézerterápiát

A gyógyítási tevékenységben a soft, vagyis lágy lézereket használjuk, ezek a lézeres terápiák. Ez egy kis energiájú, infravörös lézersugár, ami pozitív biológiai hatással bír a sejthártyák működésére, segíti azok anyag és energiaforgalmát és a szövetek regenerációs képességét is fokozza. Ezek a kezelések nem okoznak a sejtekben károsodást, hanem segítik azok eredeti működését, funkcióit visszaállítani.

V02.png (2 KB)

A lézerterápia hatásai

A lézerterápia által a lézersugarak kölcsönhatásba lépnek a sejtek molekuláival, így pozitív hatással vannak a sejtek regenerációjára, a vérkeringésre és az oxigénellátásra. A lézerterápia biológiai és klinikai hatásait különböztetjük meg. 

 

  • Biológiai hatásai: a lézerterápia jótékony hatással van a sejtekre, mivel segíti a sejtek szaporodását, illetve regenerálódását. Gyulladáscsökkentő hatású és fokozza az immunrendszer védekezőképességét is. 
  • Klinikai hatásának köszönhetően csökkenti az ödémát, így az ödéma okozta feszülő érzést és az izomfájdalmakat is. Fájdalomcsillapító hatású, valamint felgyorsítja a nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek gyógyulását.

V02.png (2 KB)

A lézerterápia alkalmazása

A lézerterápia fájdalommentes kezelési forma, ami jól kombinálható fizikoterápiával. A terápia nem okoz semmilyen sérülést, nem ad át fertőzést a betegek között, nincsenek allergiás reakciók és nem okoz sugárterhelést sem. A krónikus megbetegedésekre szedett gyógyszerek mennyisége csökkenthető vele, ezenkívül előnye, hogy nincs negatív mellékhatása. A lézerterápia több területen is alkalmazható:

 

  • sportsérülések, baleseti sérülések kezelésére, ami által csökken a fájdalom és a duzzanatok mértéke
  • rándulás vagy ficam kezelésére
  • izom és ízületi sérülések kezelésére
  • reumatológia területén a heveny és a tartós gyulladások kezelésére is alkalmazható, segítségével csökkenthető a fájdalom és javíthatók a funkciózavarok
  • ideggyulladások esetén
  • bőrgyógyászati problémák kezelésére

Egy kezelés időtartama 3-6 perc. Akut megbetegedések esetén elegendő néhány alkalom, de vannak olyan régóta fennálló, esetleg krónikus, állandó fájdalommal járó betegségek, melyek esetén már a kezelési idő hosszabb, akár több hetet is igénybe vehet.

V02.png (2 KB)

Mikor nem alkalmazható a lézerterápia

Fontos a terápia megkezdése előtt felmérni, hogy milyen alapbetegségekkel rendelkezik a páciens, hiszen vannak olyan kizáró okok, amik miatt a lézerterápia nem alkalmazható. Ilyen esetek amikor a betegnek súlyos véralvadási gondjai vannak, rosszindulatú daganatos megbetegedésben, vagy gombás bőrbetegségben szenved. Szintén nem alkalmazható festékes anyajegy területén, pajzsmirigy és mell területén, valamint lázas megbetegedések során.

 

Képernyőfotó 2022-10-13 - 7.55.21.png (18 KB)