FMS

FMS

Az FMS (Functional Movement Screen – Funkcionális mozgások szűrése) egy olyan állapotfelmérő eszköz, amely segít kiszűrni és azonosítani az egyensúlyt megbontó tényezőket mobilitás és stabilitás terén.

Az FMS azon asszimetriák feltárására szolgál, amelyek a funkcionális mozgásmintákban hiányosságokat okoznak, ezáltal segítve a sérülékenység kockázatának és/vagy a teljesítményt csökkentő diszfunkcionális mozgásminták kiszűrésében sportolók esetében. Hét alapvető mozgásmintán keresztül vizsgálja mobilitás és a stabilitás harmóniáját és az esetleges egyensúlytalanságokat ezekben. A vizsgálandó mozgásmintákat úgy alakították ki, hogy az alapvető locomotoros, manipulációs és stabilizáló mozgások vizsgálhatóak legyenek extrém véghelyzeti pozíciókban, ahol az egyes területek gyengeségei, az egyensúlytalan izommunka kiütközik, mivel a szervezet már nem képes kontrollálni azokat a rosszul berögzött kompenzációkkal. Az egyes mozgásmintákat pontozzuk, majd a pontszámok segítségével meghatározzuk a terápiás tervet.

Amikor az egyes hiányosságokat azonosítottuk az FMS segítségével, elkezdődik a korrektív tréning, mely feladatok elvégzése javítja a mozgásminták harmóniáját, ezáltal elősegíti a szervezet hatékonyabb mozgását, segít megelőzni az mozgásszervrendszerben bekövetkező sérülések lehetőségét.

Milyen problémák esetén javasolt a fms alkalmazása?

  • Sérülékenység meghatározására
  • Rosszul berögződött mozgásminták felderítésére
  • Az alapvető mozgás hatékonyságának vizsgálatára

Mikor nem javasolt a fms használata?

  • Szédülés
  • Komoly egyensúly probléma
  • Friss műtét
  • Láz
  • Megterhelő sportmozgást követően

Kényelmes, szabad mozgást engedő ruházatot

DS Medical

Szakértőnk

Szivák Zsófia
Szivák Zsófia
Gyógytornász-fizioterapeuta, Sportfizioterapeuta
2014-ben végeztem Gyógytornász – fizioterapeuta BSc szakon. Diploma után a betegek gyógyítása mellett a sportolók rehabilitációjára is képez...2014-ben végeztem Gyógytornász – fizioterapeuta BSc szakon. Diploma után a betegek gyógyítása mellett a sportolók rehabilitációjára is képeztem magam, mind a sérülés kezelés, mind a prevenció és teljesítmény fejlesztés szempontjából is. Nyitott vagyok az új eljárások megtanulására és használatára akár a gyógytornáról, akár más kiegészítő terápiákról legyen szó. Szívesen alkalmazom a legkorszerűbb technikákat a sérültek és betegek kezelésénél.
FMS

IDŐPONTFOGLALÁS

Foglaljon időpontot kényelmes, azonnal
vagy az alábbi elérhetőségeken