FDM

FDM

FDM egy igen új és különösen hatékony, éppen ezért jelenleg az egyik legsikeresebb manuálterápiás, mozgásszervi fájdalomcsillapító eljárás.

Az amerikai orvos Steven Typaldos D.O. fejlesztett ki. A testbeszéden keresztül a terapeuta azonnal felismeri, mely manuális technika fog kelleni ahhoz, hogy segítséget tudjon nyújtani kezeltjének. Elsősorban tehát izom- és ízületi bántalakra alkalmazzák az FDM-et, de sportolói körökben is gyakran használják.

Mit is jelent az FDM – fascia disztorziós modell?

F – fascia – a kötőszöveten dolgozik a terapeuta. A kötőszövetre ható fogásokkal, elsősorban az erre való befolyással érjük el más szövettípusokon is hatást, legyen az ideg, belszerv, csont, ín, tok, lényegében bármi, hiszen minden szövetnek kötőszövetes a tokja, burka.

D – disztorzió – elváltozás, elcsavarodás, húzódás, felhasadás, meszesedés, összeragadás… a kötőszövet lehetséges összes elváltozása kezelhető ezzel a gondolkodásmóddal.

M – modell – gondolkodási modell, látásmód, ami az FDM-terapeuta jellegzetessége. Nem az épp aktuális szakmájától, friss, nagy élményt nyújtó legutolsó tanfolyamától függ, mivel kezel valakit, hanem azzal, ami a páciensnek kell. Ezt a terapeutának a páciens fájdalomkommunikációja fogja elmondja.

A testet behálózó fascia fontos része szervezetünknek. Egyrészt érzékszervként tekintünk rá, mivel rengeteg idegrostot tartalmaz, másrészt a sejteket, szerveket összeköti egymással és elengedhetetlen a testünk optimális működéséhez. A fascia egyidejűleg rendelkezik mobilitással és stabilizáló funkcióval, és szerepet játszik az izmok, illetve a csontok közötti közvetítésben is. Az izmok aktív működésekor a fascia hozzájárul az erőkifejtéshez, éppen ezért izomfeszülés, illetve merevségérzet esetén a fascia tónusnövekedését érezzük, mely a vegetatív idegrendszeren keresztül jön létre, régóta fennálló folyamatos stressz hatására. Bármilyen diszfunkció lép fel a szervezetben (ízületi mozgásterjedelem csökkenés, fájdalom, mozgáskorlátozottság, kisugárzó panasz) az biztosan érinti a fasciát is.

A fájdalmak 95%-a ennek a különleges hálózatnak valamilyen deformitásából származik, így speciális manuális technikát alkalmazva visszaállítható a fascia egészséges állapota. A kikezelt kötőszövet fájdalommentes mozgást eredményez, ami pedig a normál mozgásminta gyors rendeződéséhez vezet. Ez minőségibbé teszi a rehabilitációt egy sérülés után, hisz a páciens nem a fájdalmaival küzd minden egyes alkalommal, amikor eljár tornázni, a regenerációt egy terápia vagy edzés után, de akár az olyan mindennapi mozgásokat is megkönnyíti, mint a lépcsőzést fel-le, az ágyból kikelés, vagy épp az autóból ki-beszállást.

Éppen ezért sok mozgásszervi elváltozás és megbetegedés válik az FDM-mel kezelhetővé, amiket az eddigi terápiák nem tudtak megoldani, vagy csak igen lassú eredményeket mutattak (terápia rezisztens krónikus fájdalompáciensek). Krónikus fájdalompáciensek esetén ez a gyors, akár 20 perc alatt áttörő sikert hozó terápia az, ami az évek során kialakult fájdalmaikat egyszerre söpri el. Az FDM valóban döbbenetesen eredményes és gyors eljárás.

Fontos azonban tudni, hogy az FDM kezelés mindig fájdalmas. Éppen ezért csak azoknak javasoljuk, akiknek elegük van a hónapok-évek óta (vagy akár pár órája) fennálló fájdalomból és inkább elviselnek még 20 perc fájdalmat, annak érdekében, hogy egyszer és mindenkorra megszűnjenek a panaszaik.

Mivel a fájdalmat minden ember ugyanúgy kommunikálja, így elmondható, hogy ezzel a terápiás módszer akkor is tud a terapeuta segíteni a páciensének, ha nem azonos nyelvet beszélnek.

A páciens testbeszéde, és anamnézisét követően a terapeuta megállapítja fascia disztorziókat és ezeket korrigálja speciális manuális technikával (Typaldos féle korrekció), a fascia helyreállítása után 1-2 kezelést követően (pár nap múlva) újra visszatérhet sporttevékenységéhez vagy a mindennapi aktivitásához.

A páciens a fájdalmát hat féleképpen kommunikálhatja a terapeuta felé:

 • Vonal mentén ég, húz, mintha késsel vágnák – ilyenkor az ember 1 vagy több ujjával a fájó vonalon végigsimít – Triggerband
 • Pontban szúr – fogja egy ujját és rámutat a szúró pontra – Continuum disztorzió
 • Diffúz terület mélyén tompán nyom belül – fogja több ujját és nyomkodja, gyúrkálja ezt a területet – Herniálódott triggerpont
 • Ízületben belül fáj, feszít – egész tenyérrel fogja az ízületet és közben mozgatja, forgatja azt – Falt disztorzió
 • Zsibbad, bizsereg, érzékkieséses, villámszerűen belecsap a fájdalom – egész tenyérrel simogatja nagy felszínen – Cilinder disztorzió
 • Nem fáj, csak nem mozog – ráteszi a tenyerét és meg se mozdítja – Tektonikus fixáció

A páciens fájdalom kommunikációjára a terapeuta a 6 terápiás család közül kiválasztja, hogy melyik a legmegfelelőbb kezelés.

A pácienseknél a 6 féle disztorzió közül egy biztos, hogy jelen van, de akár mind a 6 egyszerre is fennállhat. Ha több is fennáll, a terapeuta mindegyiket ki fogja kezelni.

Milyen problémák esetén javasolt a fdm alkalmazása?

 • Izom- és ízületi fájdalmak
 • Beszűkült ízületi mozgástartományok
 • Izom feszességek
 • Izmok eredésének vagy tapadásának fájdalma
 • Fájdalmas ízületi mozgás
 • Testtartás problémák
 • Túlterhelések
 • Traumák
 • Karba vagy lábba sugárzó fájdalom
 • Migrén, fejfájás
 • Teniszkönyök, golfkönyök
 • Nyak fájdalom, Deréktáji fájdalom
 • Sportsérülések (rándulás, húzódás, zúzódás)

Mikor nem javasolt a fdm használata?

 • Fertőző betegségek, lázas állapot
 • Nem beszámítható viselkedés
 • Bőrbetegségek
 • Keringési zavarok
 • Ízületi gyulladás akut stádium
 • Tumor
Kényelmes ruházatot, amiben a kezelni kívánt területet szabaddá lehet tenni.
DS Medical

Szakértőnk

Szivák Zsófia
Szivák Zsófia
Gyógytornász-fizioterapeuta, Sportfizioterapeuta
2014-ben végeztem Gyógytornász – fizioterapeuta BSc szakon. Diploma után a betegek gyógyítása mellett a sportolók rehabilitációjára is képez...2014-ben végeztem Gyógytornász – fizioterapeuta BSc szakon. Diploma után a betegek gyógyítása mellett a sportolók rehabilitációjára is képeztem magam, mind a sérülés kezelés, mind a prevenció és teljesítmény fejlesztés szempontjából is. Nyitott vagyok az új eljárások megtanulására és használatára akár a gyógytornáról, akár más kiegészítő terápiákról legyen szó. Szívesen alkalmazom a legkorszerűbb technikákat a sérültek és betegek kezelésénél.
FDM

IDŐPONTFOGLALÁS

Foglaljon időpontot kényelmes, azonnal
vagy az alábbi elérhetőségeken