A krónikus gyulladások tünetei és kezelési formái

A krónikus gyulladások tünetei és kezelési formái

Az ízületi gyulladások a térdben, csuklóban, könyökben, bokában, a csigolyáknál, derékban jelentkezhetnek, amikor az ízületi tok belső hártyája begyullad, az ízületi folyadékban pedig elszaporodnak a baktériumok. Ilyenkor a gyulladt részen bőrpír, dagadás, fájdalom és feszítő érzés tapasztalható, illetve jelentkezhet láz és mozgásbeli nehézség is.

V02.png (2 KB)

A gyulladások okai és fajtái

 

A gyulladás okozója lehet egy, a szervezetet érintő probléma, vagyis valamilyen fertőzés, autoimmun betegség vagy hormonális gond, illetve lehetnek helyi sérülések is, mint a rándulás és ficam, sport közben szerzett sérülés, megterhelés, bakteriális fertőzések vagy lelki problémák. A sport és egyéb sérülések által okozott gyulladások mellett, a gyulladások három fajtáját különböztethetünk meg:

 

  • Porckopásos gyulladás: amikor a porcok kopását nem csak természetes kopás okozza, hanem valamilyen belső probléma miatt be is gyullad. Ennek oka lehet túlterhelés vagy egy, a szervezetben lévő megbetegedés, góc, fertőzés.
  • Akut gyulladás: hirtelen jelentkező, fájdalommal járó gyulladásos folyamat, melynek tünetei hat héten belül javulnak, megszűnnek.
  • Autoimmun eredetű rheumatoid arthritis: ilyenkor a szervezet saját sejtjeit, szöveteit tévesen veszélyesnek ismeri fel és védekező mechanizmust indít ellene. A betegség tünetei az ízületekben jelentkeznek, de igazából az egész szervezetet érinti a probléma. A rheumatoid arthritis kezelése hosszadalmas folyamat, amiből sajnos nem lehet teljesen kigyógyulni, de szerencsére fájdalom és szövődmény mentessé tehető. 

V02.png (2 KB)

Mit tehetünk a gyulladások ellen?

 

Az ízületi gyulladások ellen többféleképp lehet harcolni. A gyulladásos reakciókat krémekkel, gyógyszerekkel, és megfelelő étrenddel is lehet kezelni, de vannak esetek amikor szükség van gyógytornára, műtétre, fájdalomterápiára, reumatológus segítségére. A krónikus ízületi gyulladás korai felismerése nagyon fontos, hiszen ebben a stádiumban a legjobban kezelhető, tünetmentessé tehető, sőt elkerülhetőek a további szövődmények, mint például egyes szervek korlátozottsága. Ezért is tanácsos ízületi fájdalom, duzzanat esetén azonnal szakemberhez fordulni, kiemelten akkor, ha valaki családjában már fordult elő rheumatoid arthritis. Kezelésére alapvetően fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő terápiát alkalmaznak, illetve nagyon fontos a szakember által támogatott funkcionális gyógytorna is. 

 

A DS-MEDICAL mozgásszervi megbetegedések, sérülések és műtétek után nyújt segítséget pácienseinek, hogy a betegek mozgásfunkciói javuljanak, a fájdalmaik csökkenjenek. Számos terápiás lehetőséget nyújtunk képzett, elhivatott szakembereink által. A kezelésekről, azok hatásairól bővebben is olvashatnak weboldalunkon, de ha nem tud dönteni, hogy Önnek melyik szakterületre lenne szüksége, kérje dolgozóink segítségét. 

 

Képernyőfotó 2022-10-13 - 7.55.21.png (18 KB)